D3 SPRAY®

Vitamin D3 oralni sprej - D3 SPRAY

D3 SPRAY® je dodatak ishrani u obliku oralnog spreja a namijenjen je prevenciji nedostatka vitamina D3 kod odraslih i djece.

D3 SPRAY® poboljšava zdravlje kostiju smanjujući rizik od nastanka osteoporoze, te povećava gustinu kostiju smanjujući mogućnost nastanka lomova.

D3 SPRAY® je potreban za apsorpciju kalcija iz crijeva kako bi se u djetinjstvu izgradile čvrste kosti i zubi, te očuvali čvrstoća i zdravlje kostiju u kasnijoj životnoj dobi. Sudjeluje i u brojnim metaboličkim procesima u organizmu.

D3 SPRAY® sadrži 400 IU (internacionalnih jedinica ili i.j.) u jednom raspršivanju što odgovara 10 µg vitamina D3.

D3 SPRAY® se preporučuje u slučajevima:

  • povećane potrebe za vitaminom D3 (trudnice i dojilje, djeca u periodu intenzivnog rasta i razvoja),
  • smanjenog stvaranja vitamina D3 u koži (osobe koje mnogo vremena provode u zatvorenim prostorijama i rijetko se izlažu suncu, osobe koje nose zaštitnu odjeću i koriste sredstva za zaštitu od sunca, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, osobe starije od 65 godina, osobe tamnije puti, osobe koje imaju problema s jetrom ili bubrezima, žuči i gušteračom, pate od celijakije ili nekih drugih crijevnih problema),
  • osobe koje uzimaju određene lijekove (glukokortikoidi, antiepileptici),
  • smanjenog unosa vitamina D3 hranom (vegetarijanska i veganska ishrana).

Za razliku od većine drugih proizvoda na bazi vitamina D3, D3 SPRAY® je dodatak ishrani u obliku oralnog spreja što ga čini efikasnijim, praktičnijim i pogodnijim za primjenu kod svih osoba a naročito kod djece i osoba koje imaju teškoće s gutanjem ili probleme sa želucem ili crijevima (ulcera, malapsorpcije, celijakije, Kronove bolesti, upalne bolesti crijeva, pankreasne insuficijencije…). Zahvaljujući formulaciji spreja, D3 SPRAY® ne stupa u interakciju sa drugim lijekovima a uzima se neovisno o hrani i piću.

Zahvaljujući formulaciji oralnog spreja, D3 SPRAY® ima veoma brzu i gotovo 100%-tnu apsorpciju vitamina D3 u cirkulaciju.

apsorpcija vitamina d nakon primjene razlicitih formulacija

Klinički je dokazano da je D3 SPRAY® 2 x EFIKASNIJI kod zdravih ispitanika i 3 x EFIKASNIJI kod pacijenata sa malapsorpcijom u poređenju sa kapsulama!

srednja vrijednost koncentracije 25(OH) D (ng ml) kod ispitanika nakon 30 dana tretmana

D3 SPRAY® je jedinstven i po tome što ne sadrži gluten, umjetne boje, te mu je sastav prilagođen velikom broju korisnika uključujući i dijabetičare.

D3 SPRAY® je prijatnog okusa banane zbog čega ga rado uzimaju i najmlađi.

D3 SPRAY® pakovanje sadrži 140 pojedinačnih doza a preporučena doza je 1-2 raspršivanja na dan (režim doziranja pogledati u dijelu Koliko vitamina D3 treba našem organizmu).