FAQ

1

Imam 60 godina i već godinu dana uzimam vitamin D3 u kapsulama koje mi je ljekar porodične medicine preporučio. Rekao mi je da bih trebala do kraja života uzimati po jednu kapsulu dnevno. U  jednoj kapsuli se nalazi 400 IU vitamina D3. Sada vidim da se pojavio D3 SPRAY, čula sam da je bolji od ovog kojeg ja pijem pa vas molim da mi objasnite u čemu je razlika.

D3 SPRAY® je novi dodatak ishrani na tržištu koji sadrži vitamin D3 u fomi spreja. Sprej forma vitamina D3 je u odnosu na kapsule i tablete efikasnija čak 2-3 puta jer se vitamin D apsorbuje već u ustima pri čemu se zaobilazi donji dio probavnog trakta gdje apsorpcija vitamina D ovisi o brojnim faktorima (zdravstveno stanje organa probavnog trakta, primjena lijekova i sl). Osim značajno veće efikasnosti, D3 SPRAY® je praktičniji i pogodniji za primjenu kod svih osoba a naročito kod osoba koje imaju teškoće s gutanjem ili probleme sa želucem ili crijevima (ulcera, malapsorpcije, celijakije, Kronove bolesti, upalne bolesti crijeva, pankreasne insuficijencije…). Količina vitamina D3 u proizvodu D3 SPRAY® je 400 IU u jednom raspršivanju – dakle, ista količina koju je Vama ljekar propisao. U jednom pakovanju se nalazi čak 140 doza. Ukoliko nastavite uzimati 400 IU dnevno, kako Vam je ljekar i preporučio, jedno pakovanje će Vam biti dovoljno za gotovo 5 mjeseci primjene.

2

Imam 35 godina, mnogo radim, imam dvoje djece pa samim tim veoma aktivan život i veoma malo vremena za odmor. Nastojim brinuti o zdravlju moje porodice ali i o svom tako da uzimam često suplemente tražeći u njima izvor dodatne energije ali i kako bih očuvala zdravlje jer doslovno nemam vremena da budem bolesna. U posljednje vrijeme sve češće se govori o vitaminu D, njegovim brojnim ulogama u organizmu i značaju u očuvanju zdravlja. Prije dva dana sam ušla u apoteku tražeći proizvod na bazi vitamina D i bila sam zbunjena kada su mi ponudili proizvod od 5000 IU! Pitala sam ih da li imaju još neki, pa su mi pokazali drugi „isto tako dobar“ a koji je imao 400 IU!!! Možete li mi molim vas objasniti zašto su ovolike razlike, u čemu je razlika i koji je proizvod optimalan?

Odlično zapažanje! Na tržištu je prisutan veliki broj različitih proizvoda na bazi vitamina D koji se razlikuju po jačinama, formulacijama, proizvođačima i sl. Ove velike jačine koje navodite (npr. 5000, 3000, 2000 i sl.) nisu one koje biste trebali samoincijativno sebi uključiti. Te proizvode uzmite isključivo ukoliko Vam je ljekar preporučio. Ti proizvodi su namijenjeni liječenju ozbiljnih stanja uzrokovanih teškim nedostatkom vitamina D i preporučuju se tada u početnoj fazi liječenja kako bi se brzo podigao nivo vitamina D. Kasnije, tokom faze održavanja normalnog nivoa vitamina D u krvi, uzimaju se značajno manje doze. Ukoliko nemate takav drastičan pad nivoa vitamina D3 u krvi, primjena ovako visokih doza Vam može naškoditi. Zabilježeno je da primjena doza vitamina D većih od potrebnih dovodi do brojnih neželjenih reakcija poput zatvora, povraćanja, dehidracije, slabosti mišića, umora. Uzimanje previše vitamina D tokom dugog vremenskog razdoblja može uzrokovati apsorpciju prevelike količine kalcija – veće nego što je možemo izlučiti, a višak kalcija može se taložiti u bubrezima i oštetiti ih. Kod Vas vjerovatno nije slučaj o klinički značajnom manjku vitamina D, jer biste imali i druge prateće simptome tako ozbiljnog nedostatka. S obzirom da ste Vi relativno mlada i zdrava osoba, za Vas je najbolji izbor proizvod koji je namijenjen prevenciji nedostatka vitamina D i sadrži količinu vitamina D3 uklađenu sa preporučenim dnevnim unosom. Na taj način ćete održati normalan nivo vitamina D i spriječiti nastanak njegovog nedostatka. D3 SPRAY® je dodatak ishrani u obliku oralnog spreja koji sadrži 400 IU vitamina D3 u jednom raspršivanju. Da biste zadovoljili svoje dnevne potrebe, Vama će biti dovoljno da uzmete 1-2 raspršivanja dnevno. Sprej formulacija ga čini efikasnijim, praktičnijim i pogodnijim za primjenu u poređenju sa drugim formulacijama. D3 SPRAY® je prijatnog okusa banane, ne sadrži šećere, gluten niti vještačke boje.